Nemogućnost prijave na Certilia portal u macOS-u i Linux OS-u zbog certifikata koji nije valjan

Molimo vas pokušajte se prijaviti koristeći Mozzila Firefox preglednika.

Molimo Vas da instalirate zadnju verziju drivera za čitač kartica koji koristite kompatibilan s vašim operativnim sustavom. Također Vas molimo da ukoliko to napravili da skinete i instalirate zadnju verziju kID Middlewarea (link http://www.id.hr/hr/podrska/download-objave), te napravite aktivaciju kartice ako niste. Preporučamo da za pristup portalu mojID.hr koristite Chrome ili Firefox preglednik.

Uputa za Firefox:

3. Kad stavite karticu u čitač, svi browser neka budu zatvoreni kao i sve aplikacije koje bi mogle utjecat na rad kartice.

2. Znači prema uputama za Firefox (možete ih preuzeti sa portala id.hr) dodati pkcs11 modul, koji je na putanji: usr/local/lib/pkcs11/libEidPkcs11.dylib

3.Resetirajte Firefox (zatvorite ga pa ga otvorite ponovno). Nakon toga moguće je provjeriti dali su certifikati vidljivi Firefoxu. Otvorite Options/Privacy&Security tab nakon što kliknete na gumb View Certificate na dnu stranice. Certifikati bi trebali biti vidljivi pod „Your Certificates“. Da bi se certifikati mogli vidjeti, potrebno je unijeti PIN-ove ispravno i to prvo potpisni pa identifikacijski.

Uputa za Safari:

U Safari-ju omogućite otvaranje skočnih (pop-up) prozora.

3. Kad umetnete karticu u čitač, svi pretraživači neka budu zatvoreni. Zatim otvorite /Application/Utilities/Keychain i pričekajte par sekundi dok se ne pojavi mapa AKD eID card.

2. Sad pokrenite Safari i otiđite na web stranicu NIAS-a. Tu bi se trebao pojaviti skočni prozor za odabir certifikata samo prvi put (odabir ostaje zapamćen u keychainu). Potrebno je odabrati prvi certifikat tj. identifikacijski certifikat (provjeriti na detaljima o certifikatu).

3. Nakon uspješnog odabira certifikata trebao bi se pojaviti skočni prozor za PIN. Ukoliko se unese krivi PIN skočni prozor se neće pojaviti. Pričekajte par sekundi te opet kliknite „Prijava“ pa će iskočiti skočni prozor za PIN.

NAPOMENA: Ako Vas Safari ne pita za PIN u mapi „Login“, sortirajte listu prema „Kind“ i potražite „Identity preferences“ u „Kind“ stupcu.

Izbrišite sve linije koje imaju Identity preferences (desni klik na liniju „Delete“ ili označite liniju pa Edit->Delete). Resetirajte Safari i pokušajte se ponovo prijaviti.